Partnerzy
KULCZYK FOUNDATION
Kulczyk Foundation wykorzystuje najlepszą możliwą wiedzę o zarządzaniu i inwestycjach społecznych do inicjowania realnych zmian społecznych poprzez tworzenie standardów efektywnego działania. Celem Kulczyk Foundation jest budowanie trwałych mechanizmów zmieniających otoczenie, ale i angażujących społeczności lokalne. Trzy główne projekty Kulczyk Foundation to program wsparcia systemy żywienia dzieci w Polsce „Żółty Talerz”, inspiracje do zajęć z dziećmi „Rozumiem, czuję, pomagam”, oraz cykl telewizyjny „Efekt Domina” oraz związane z nim akcje pomocowe na całym świecie. – Działamy tak, by poruszona przez nas pierwsza kostka domina poruszyła kolejne. Na co dzień doskonalimy procedury dobrego biznesu. W sferze działań społecznych właśnie one mogą stać się podstawą tworzenia skutecznych strategii pro publico bono. Tak rozumiemy prawdziwe znaczenie odpowiedzialnego biznesu – wyjaśnia Dominika Kulczyk, Prezes Kulczyk Foundation i Przewodnicząca Rady Nadzorczej Kulczyk Investments.
CARITAS
Działalność Caritas w Polsce sięga lat pięćdziesiątych XX wieku. Pierwotne działania organizacji były powiązane ze stanem wojennym i miały na celu dystrybucję darów dla osób potrzebujących. Jednak na przestrzeni lat organizacja znacząco się rozwinęła. Dzięki środkom pozyskiwanym od darczyńców indywidualnych oraz instytucji, Caritas rozpoczęła szerszą działalność charytatywną, w ramach której powstały liczne profesjonalne placówki opiekuńcze i wychowawcze, takie jak na przykład: Stacje Opieki Caritas, kuchnie dla ubogich, świetlice dla dzieci i osób w podeszłym wieku.
Jednym z celów oraz misją Caritas jest wspieranie dzieci z rodzin potrzebujących. Kluczowym elementem tej pomocy jest zapewnienie wychowankom świetlic Caritas odpowiednio przygotowanych i pełnowartościowych posiłków. Program Żółty Talerz nie tylko pozwoli na realizację powyższych celów, ale również dodatkowo wpłynie na edukację dzieci i ich rodzin w zakresie zdrowego odżywiania.
Program „Żółty Talerz” jest realizowany w świetlicach w wybranych Diecezjach i Archidiecezjach w Polsce, uczestniczą w nim: Caritas Diecezji Kieleckiej, Caritas Diecezji Radomskiej, Caritas Archidiecezji Katowickiej, Caritas Diecezji Toruńskiej, Caritas Archidiecezji Gdańskiej, Caritas Archidiecezji Szczecińsko-Kamińskiej.
Federacja Polskich Banków Żywności jest wspólnotą 32 Banków Żywności działających na terenie całej Polski. Banki Żywności budują system efektywnego wykorzystania żywności, aby pełnowartościowe jedzenie mogło trafiać także do osób potrzebujących. Banki Żywności to jedyne organizacje w Polsce, które walczą z paradoksem marnowania żywności, podczas gdy 2,8 mln Polaków żyje w skrajnym ubóstwie i ma problem w zaspokojeniu podstawowych potrzeb, w tym żywieniowych.
Banki Żywności w 2015 r. trzykrotnie zwiększyły ilość udzielanej pomocy żywnościowej. Było to 146 tys. ton żywności o łącznej wartości 315 mln zł. Żywność ta wypełniła 7300 tirów
i pozwoliła dotrzeć z pomocą do 2 mln potrzebujących. Udało się to dzięki wspólnym wysiłkom 32 Banków Żywności, 3,5 tys. organizacji partnerskich, producentów, dystrybutorów, rolników oraz ludzi dobrej woli.
Podczas Zbiórki Żywności na rzecz dzieci, która odbyła się 25-26 września w sklepach spożywczych Banki Żywności zebrały 500 ton produktów, z których można przygotować milion posiłków. Darczyńcy ofiarowali głównie: płatki owsiane, przetwory warzywno-owocowe, mąkę i inne. Produkty są już policzone, posortowane i zważone. Produkty przekazane zostały do lokalnych organizacji, które na co dzień zajmują się opieką najuboższych dzieci. Produkty trafią między innymi do: Towarzystw Przyjaciół Dzieci, świetlic, ognisk wychowawczych, domów samotnej matki, fundacji dla najuboższych rodzin.
„Sojusz-pełny talerz” stworzony w ramach Programu Żółty Talerz – istotą akcji, podejmowanej przez wybrane Banki Żywności, jest przekazywanie żywności w celu dożywienia, jak największej ilości dzieci. Żywność jest przeznaczona dla dzieci doświadczających ubóstwa, jak również dla tych dzieci, które żyją bardzo trudnych warunkach, jednak ze względu na dochody rodziców są poza systemem dożywiania wspieranego programem „Pomoc państwa w zakresie dożywiania”. Pomoc żywnościowa kierowana jest do szkół. Realizowana jest poprzez przygotowanie dodatkowego posiłku dla dzieci na terenie szkoły (obiadu lub II śniadania) lub wsparcie do tzw. „kotła”. Ważnym aspektem akcji jest dotarcie do szkół w celu edukacji na temat sposobów walki z niedożywieniem.
Projekt będzie realizowany we współpracy z 5 Bankami Żywności:
• Bank Żywności Suwałki-Białystok
• Bank Żywności w Olsztynie
• Bank Żywności we Wrocławiu
• Bank Żywności w Gorzowie Wielkopolskim
• Śląski bank Żywności
TOWARZYSTWO PRZYJACIÓŁ DZIECI
Towarzystwo Przyjaciół Dzieci, które od prawie 100 lat zajmuje się dziećmi ubogimi, niepełnosprawnymi, wywodzącymi się z rodzin zagrożonych wykluczeniem społecznym nie może pozostać obojętne wobec sygnałów o braku zaspokojenia najbardziej elementarnej potrzeby dziecka, jaką jest jedzenie. Dożywianie dzieci to jedno z podstawowych działań podejmowanych w placówkach TPD – Środowiskowych Ogniskach Wychowawczych oraz Świetlicach. Tylko dzieci, które nie są głodne mogą się efektywnie uczyć, bawić, rozwijać swoje zainteresowania.
Podopieczni placówek TPD każdego dnia, pod opieką wychowawców robią zakupy, przygotowują zdrowy i smaczny posiłek a następnie spożywają go w atmosferze spokoju i wzajemnej życzliwości. Wielu naszych wychowanków w świetlicach i ogniskach może pierwszy raz w życiu skorzystać z miksera, sokowirówki czy wirówki do sałaty. Dzieci uczą się robić sałatki, wybierać zdrowe pieczywo, przygotowywać proste potrawy na gorąco, ładnie nakrywać do stołu. Wspólny posiłek jest okazją do spotkania, rozmowy, wymiany wrażeń.
Dzięki realizacji projektu „Żółty Talerz” 1500 podopiecznych z 50 środowiskowych ognisk wychowawczych oraz świetlic TPD będzie mogło zjeść pełnowartościowy posiłek, wziąć udział w ciekawych warsztatach edukacyjnych dotyczących zdrowego stylu życia, a ich rodzice nauczą się przygotowywania zdrowych potraw oraz ekonomicznego gospodarowania produktami spożywczymi. Pogram przyczyni się także do promocji zasad zdrowego odżywiania w społeczności lokalnej dzięki piknikom „Zdrowo jesz lepiej żyjesz”, w których wezmą udział dzieci z placówek TPD i okolicznych szkół, ich rodzice, przedstawiciele władz lokalnych oraz mediów.
Polski Czerwony Krzyż (PCK) jest największą organizacją w Polsce, która wkrótce będzie obchodzić 100-lecie swojej działalności. Misją PCK jest zapobieganie ludzkim cierpieniom i łagodzenie ich skutków oraz ochrona ludzkiej godności, bez jakiejkolwiek dyskryminacji na tle narodowości, rasy, płci, przekonań religijnych lub politycznych.
Walka z głodem, ubóstwem i niedożywieniem to jedno z głównych zadań Polskiego Czerwonego Krzyża. Prowadzone są akcje i programy, których celem jest przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu oraz zapewnienie dzieciom i młodzieży pochodzącym z rodzin ubogich lepszego startu w dorosłość.
Jednym z takich programów jest Godne Dzieciństwo, w ramach którego kompleksowo wspieramy dzieci i młodzież z rodzin potrzebujących. Pod hasłem „Zamień głodne dzieciństwo na godne dzieciństwo” prowadzone są kampanie i szereg działań fundraisingowych, dzięki którym pozyskujemy środki na dożywianie dzieci.
Oddziały Okręgowe i Rejonowe PCK prowadzą akcje cykliczne, m. in.: Wielkanoc z PCK, Gorączka Złota, Czerwonokrzyska Gwiazdka. W placówkach i ośrodkach PCK oraz stołówkach szkolnych wydawane są ciepłe posiłki lub paczki z podstawowymi produktami żywnościowymi. Wydajemy także pomoc żywnościową w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014 – 2020.
W 2015 roku Polski Czerwony Krzyż udzielił pomocy socjalnej w formie paczek żywnościowych, odzieży i zapomóg pieniężnych ponad 168 tysiącom potrzebującym. Dożywiał 8 322 osoby w 203 placówkach. Wydaliśmy 335 569 posiłków, których łączny koszt to 1 056 203,84 zł. Dodatkowo przygotowano 79 274 paczki żywnościowe.
Jakość żywienia w szkołach zależy w znacznej mierze od świadomości rodziców i prowadzenia edukacji prozdrowotnej w środowisku szkolnym. Polski Czerwony Krzyż od lat zajmuje się promocją zdrowia wśród dzieci i młodzieży, jak i coraz powszechniejszym problemem otyłości, wynikającym z nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Przystąpienie do programu „Żółty talerz” daje nam możliwość poprawy sytuacji żywieniowej dzieci i młodzieży z rodzin niezamożnych oraz uświadamiania rodzicom roli żywienia w prawidłowym żywieniu dzieci.
SOS WIOSKI DZIECIĘCE
Stowarzyszenie SOS Wioski Dziecięce w Polsce od ponad 30 lat opiekuje się opuszczonymi i osieroconymi dziećmi oraz działa na rzecz umacniania rodzin zagrożonych rozpadem. Pod opieką Stowarzyszenia znajduje się obecnie ponad 1400 dzieci.
Poza zapewnianiem domu dzieciom opuszczonym i osieroconym Stowarzyszenie prowadzi działania profilaktyczne. W ramach Programów Umacniania Rodziny funkcjonują Placówki Wsparcia Dziennego, gdzie świadczona jest kompleksowa pomoc dla dzieci i ich rodzin. Programy Umacniania Rodziny w 2015 roku objęły pomocą 349 rodzin, które potrzebują pomocy w rozwiązywaniu trudnych sytuacji życiowych. W rodzinach, które wspieraliśmy wychowywało się 977 dzieci i młodzieży. Dla wielu z naszych podopiecznych świetlica to nie tylko miejsce, w których mogą spokojnie odrobić lekcje, pobawić się z rówieśnikami, czy spędzić czas z rodzicami. To także miejsce, w którym mogą zjeść ciepły posiłek.
Udział w projekcie „Żółty Talerz” pozwala dostarczyć podopiecznym pełnowartościowe, smaczne posiłki. Ponadto, w ramach projektu staramy się zaszczepić w dzieciach już od najmłodszych lat zasady zdrowego odżywiania. Poprzez szkolenia z dietetykami dla dzieci i rodziców korzystających z Programu dostarczamy niezbędną wiedzę na ten temat. Troska o zdrowie dzieci i podnoszenie kompetencji rodziców w tym obszarze, to ważne zadanie pracowników Stowarzyszenia, dlatego też w ramach projektu „Żółty Talerz”, również dla nich tworzona jest możliwość edukacji zdrowotnej. Podczas szkoleń rodzice, dzieci oraz pracownicy poznają podstawowe zasady zdrowego żywienia, bilansowania diety i przygotowywania zdrowych posiłków.